TRUCK & CAR SERVICE - JÁSZBERÉNY

részecskeszűrő tisztítás - egr rendszer tisztítás - injektor bevizsgálás

Kérdése van? Hívjon minket! +36704254853

SERVICE & QUALITY
2023.06.03 08:25

Motorolaj felhígulás?!

Motorolaj felhígulás?!

Amennyiben nincsenek pontos információi a részecskeszűrő eldugulás okozta motorolaj felhígulásnak, akkor mindenképp olvassa el cikkünket.

▪️Az utóbbi időben már több olyan gépkocsi is érkezett hozzánk DPF ( részecskeszűrő ) hibával , ami nem is lenne baj, az már annál inkább hogy hónapokig így használták a gépjárműveket felhígult motorolajjal illetve eltömődött DPF-el.

▪️Miért baj az olajhígulás?

Ez nem egy jó kérdés, hiszen mindenki tudja, hogy a motorolaj sokféle, szigorúan meghatározott tulajdonsága, képessége leértékelődik, sőt megszűnik, ha tüzelőanyag kerül bele. A hígulás határértékeként 8%-ot adnak meg a szakemberek, de a gyakorlatban tapasztalt hígulás eléri a 20-25%-ot is, ami hamarosan motorkárosodáshoz (csapágyhibákhoz) vezet. A kenőanyag viszkozitáscsökkenése az egyik nem kívánatos hatás.

◾️Részecskeszűrő eltömődés következményei:

▪️felhígult motorolaj

▪️kenési képesség csökkenése

▪️kenési képesség teljes megszűnése

▪️olajnyomás gyengül majd megszűnik

▪️turbófeltöltő sérülés

▪️lánc szakadás

▪️főtengely károsodás

▪️csapágyak meghibásodnak

▪️a hatalmas hő miatt a hengerfej sérül

A felsorolt hibák sajnos több százezres javítási költségek okoznak a gépjárműben, sőt bizonyos esetekben visszafordíthatatlan károkat.

A felhígult olajat azonnal cserélni kell!!!

A hígulást az üzemeltető – ha van nívópálca - az olajszint növekedésén észleli. Némely típusoknál a villogó DPF lámpa vagy az elektromos olajszint felső érték figyelmeztető lámpát soha ne hagyjuk figyelmen kívül.

Ne feledjék műhelyünkben a részecskeszűrő eltömődése egy professzionális technolgógiával könnyen, gyorsan, és költséghatékonyan orvosolható.