TRUCK & CAR SERVICE - JÁSZBERÉNY

részecskeszűrő tisztítás - egr rendszer tisztítás - injektor bevizsgálás

Kérdése van? Hívjon minket! +36704254853

SERVICE & QUALITY
2023.05.26 08:25

DPF FAP FOLYADÉK

DPF FAP FOLYADÉK

Amennyiben nem tudja mi az a FAP folyadék illetve hogy mi a szerepe a részecskeszűrő regenerálás során, akkor mindenképpen olvassa el részletes ismertetőnket.

Ezt a megoldást elsősorban a PSA-konszern által kifejlesztett motoroknál találjuk meg. A leggyakrabban ezért Peugeot és Citroen, illetve a PSA dízelmotorjait használó Ford típusaiban találkozhatunk a technológiával. Mivel a PSA a részecskeszűrőt FAP-nak nevezi (Filtre à Particules), ezért ezeket a folyadékokat is csak FAP-folyadékoknak hívja a köznyelv. Attól függően, hogy az autót mikor gyártották, a FAP-folyadék beszállítója lehet az Eolys vagy Infineum. Ez azért is lényeges, mert a két eltérő folyadékot nem lehet keverni, így ha az elfogy, mindenképpen a gépjármű elsőtöltésű adalékának megfelelő új folyadékkal kell feltölteni a részecskeszűrő-tartályt.

Akárcsak a részecskeszűrők, úgy az adalékanyag is folyamatosan fejlődött: 2002-ig első generációsnak (fehér színű csomagolás), 2002 és 2010 között második generációsnak(zöld színnel jelölik), 2010 óta pedig harmadik generációsnak tekintjük a FAP-adalékokat (kék csomagolás). Ahogyan finomították az adalékolási rendszert, úgy csökkent az adalékfogyasztás: míg az első generációs folyadék legfeljebb 100 ezer kilométerre volt elegendő, a második már 120 ezer kilométer alatt fogyott csak el, míg a harmadik generáció esetén többször is élettartam-feltöltésről olvashatunk. Ha ennyit azért nem is bírnak, általában 200 ezer kilométerig elegendő a folyadék. Az elfogyasztandó mennyiség csökkenését mutatja az is, hogy míg korábban zárt, merev falú, 3-5 literes tartályokat alkalmaztak, addig a legtöbb mai FAP-adalékos autóban egy ennél lényegesen kisebb, 1,8 literes zacskóban található a folyadék.

MI VAN AKKOR, HA KEZD KIFOGYNI A FOLYADÉK?

Nagy gond nincs, a rendszer időben jelez a gépjármű motorvezérlőjének, hogy adalékbetöltésre van szükség. Általában ilyenkor a „Diesel additive required” felirat jelenik meg a műszerfal központi képernyőjén, akkor érdemes felvenni velünk a kapcsolatot, hogy megbeszéljetek egy időpontot, amikor feltölthető a FAP-tartály.